alternatif son

03:57 8 Ekim 2009 Perşembe



tam da bu noktada aklıma tavşan ile kaplumbağanın hikayesi geldi. (masalı dinlemek için buraya tıklayınız )

masalın sonunda (fabl demek daha doğru olur) çıkarılacak dersler;

-yavaş gittiğimize aldanmayıp uğraşırsak herşeyi başarabileceiğimiz
-hızlı olduğumuza güvenip nasıl olsa yaprım düşüncesiyle tembellik etmemek

her iki durumda da çalışmayı vurgulayan bir masal olması dolayısıyla çıkarmamız gereken ders; ne olursak olalım azimli ve çalışan insanldar olmamız gerektiğidir. ancak yine de aklıma takılan bazı sorular da var;

_ eğer tavşan kendisine bu kadar güvenip uyumasaydı (tembellik etmeyip çalışsaydı) yarışı kazandığı zaman kaplumbağayla dalga geçmekte haklı olacak mıydı?
_ kazanması sonucunda kaplumbağayla dalga geçme şiddeti artacak mıydı?
_ kaplumbağanın ne yapıp ne yapamayacağını bilmeyerek girdiği yarışı tavşanın tembelliği sonucu kazanması onu tavşandan daha hızlı koştuğuna inandırmayacak mı?
_ tavşanın hatasının tembellik olduğunu biliyorsa neden en başta hızlı koşabildiğini iddia etmişti?
_ masal da vurgulanmak istenen acaba; "tembellik edip kendinizden daha güçsüz olanlara zafer kazandırmayın" olabilir mi?
_ kaplumbağanın yarışı kazanması tamamen şans eseri olduğu aşikarken vurgulanmak istenen nasıl; "yapamayacağınızı düşünmeyin; çabalarsanız her şeyi yapabilirsiniz" olabilir?
_tavşan uykusundan biraz daha erken kalksaydı hem tembellik edecek hem de yarışı kazanmayacak mıydı?

kafamdaki bu sorular ışığında bu masalın için söyleyebileceklerim;

tesadüflerle yapılan kazançların da başarı sayıldığı dşündürmüştür çocuklara (kaplumbağanın kazanması). her hangi bir dikkatsizlikle sahip olduğumuzu başkasına kaptırmamayı (misal; tavşanın hızlı olma ünü). hayal dünyasında yaşamayı öğretmiştir çocuklara (hiç hızlı koşamasa da kaplumbağa tavşanı geçeceğini düşünüyor) kendi yeteneklerini farketmeyi değil de başkalarının yeteneklerine sahip olmayı düşündürmüştür. zira kaplumbağanın yarışı kazanması da bu düşünceyi iyice körüklemiştir. son olarak ta çocuklar hem tembelik edip hem istediklerini alabilmeleri için daha dikkatli olmayı öğrenmişlerdir (tavşanın daha erken uyanıp yarışı kazanama ihtimali).

bunları iyi öğrenen çocuklardır işte büyüdükleri zaman kazanlar. ne yapmaları gerektiğini öğrenmişlerdir çünkü ve bunun için kendilerini pazarlayabilme alıştırmalarına o zamanlardan başlamışlardır. alışmışlardır da.

bu masal nasıl bitebilirdi?

_ kaplumbağa tavşanın dalga geçişlerine aldırmamayı öğrenebilirdi.
_ kaplumbağa yavaşlığı sayesinde kendine uygun bir şey başarabilirdi
_ tavşan zaten hızlı olduğundan emin olduğu için yarışa girmeyebilirdi
_ tavşanla kaplumbağa tartışıp arkadaşlıklarını bitirebilirdi


iyi ki böyle bitmemiş...
o zaman tüm çocuklar kaybederdi...

2 fındık kabuğu doldu:

  1. hay alllaaam yareppim :)
    gece gece uyumamışta neler düşünmüş ortim canım.
    masal hakkında yazdığın çoğu şeye katılsam da,
    sen üzülme diye yorum yapmak istedim:
    bu masal çocuklar için olduğundan ve küçük yaştaki çocukların çok yönlü düşünme, ince eleyip sık dokuyabilme ve okuduğu masallardan binbir sonuç çıkarabilme yetenekleri olmadığından, eminim bir çocuğa bu masalı okusak sadece gülümseyip uyuyacaktır ve en fazla düşüneceği şey de; "çalışırsam çoğu şeyi başarabilirim" dir bana göre :)

    ben bi halkla ilişkiler olayına dalış yapayım, bak nasıl pazarlatcam bizi :D:D:D

    whymypen

  2. gülümseyip uyuyan çocuk büyüyünce pazarlayamaz kendisini , nerede hata yaptığını düşünürken bu masalı hatırlar ve yanlış ders çıkardığını farkeder.
    :):)

    Luna

Yorum Gönder